Website about the famous Finnish band Waltari Website about the author Chuck Palahniuk Waltari Merchandise (T-shirts, Sweatshirts, Basecaps) never seen before The Personal Website of Timo Gockel Vierwegestapler und Seitenstapler gibt es von Hubtex

ANGELITSaamelaista Perinnettä tämän
päivän sykkeessä
Du deike bovten guodan okto
Váriid mehciid duoddariid gullat
Tuon sinut tänne Jätän yksin
Vaaroja metsiä tuntureita kuuntelemaan

MISTÄ? MITEN?


Kymmenen savun kylä, kaukana kaupunkien ulottumattomissa. Juuri ja juuri Suomen rajojen sisäpuolella --- Norjan naapurissa. Ei kauppaa, ei postia, ei koulua, ei kirkkoa. Kylän raittia tallatessasi näet varmemmin poron, kuin ihmisen. Talven paukku pakkaset ja sininen pimeys herättävät eloon revontulet, tähdet ja kuunsäteet jotka kimaltelevat hangen pinnalla. Täällä pimeys onkin vain ihmisen silmissä. Kesä kylpee auringossa yötä päivää ja yön erottaakin päivästä vain luonnon hiljaisuus ja sääskiparvien vähäisyys. Kylä kaukana metsien ja tuntureiden takana ---se on ANGELI.

1971


Metsien suojassa, kylien ulottumattomissa. Ei sähköä, ei kylätietä. Syntyi pieni mustahiuksinen pieni lapsi tähän maailmaan.... URSULA. Hän kasvoi isommaksi ja isommaksi äidin ja isän, myös ukin ja vaarin seurassa turvassa kaikelta ison maailman menolta. Höpöttäen ja laulellen hänestä kasvoi iso tyttö, kunnes...

1975


Ambulanssi Angelin-tiellä, ennen Inaria, syntyi vaaleahipiäinen tyttölapsi---TUUNI. 70-luvun loppupuolella oli lastenvuosi. Elina Karjalainen kirjoitti Suomen Kuvalehteen tarinan pienestä saamelaistytöstä nimeltään Ursula. Samana vuonna Pikku-Kakkonen ja Japanin televisio kertoivat tarinaa Angelin sisaruksista. Siskosten tie yleisön sydämiin alkoi---eivät tainneet tyttölapset (Ursula ja Tuuni) tietää vielä silloin syntyneensä maailman lapsiksi.

1982


Riutulan lapsiryhmä osallistui opettaja Eino Kukkosen johdolla Saamelaisnuorten Taidetapahtumaan Utsjoella, joka järjestettiin silloin ensimmäisen kerran. Silloiseen ryhmään kuului 6 tyttöä ja 1 poika. Ryhmä esiintyi luonnollisesti ensimmäiset viisi vuotta jokaisissa ”kissan ristiäisissä” oman kotikuntansa (Inari) piirissä. Lisäksi esiintymiskokemuksia haettiin useista Norjan puolella järjestetyistä saamelaistapahtumista, sekä tietenkin jokavuotisista nuorten taidetapahtumista.

1987


Ensimmäinen saamenkielinen joulukasetti ilmestyi, joka tehtiin yhdessä Mari Boinen kanssa. Joulu kasetin nimi oli juovllaidde (Jouluksi). Samaan aikaan nimi vaihtui Angelin Nuoriksi.

1989


Ryhmästä yksi menehtyi mopo-onnettomuudessa. Ryhmän nimi muuttui Angelin Tytöiksi.

1992


Tytöt julkaisivat ensimmäisen levynsä, Dolla (tuli). Mediassa levyn julkaisu sai kiinnostuksen heräämään ja sai aikaan haastattelujen vyöryn, joita oli silloin enemmän kuin esiintymisiä. Konsertit ulottuivat jo silloin mm. Eurooppaan ja Japaniin. Dolla kappaleesta tehtiin myös musiikkivideo. Koska levy sisälsi pääosin joikuja ja lauluja kouluajoilta, edusti se tytöille historiikkia kuluneesta kymmenestä vuodesta. Lisäksi Dolla sisälsi hieman myös omaa tuotantoa. Kappaleessa Dolla---ei ainoastaan pala tuli, jonka näemme takassa, vaan myös tuli meidän jokaisen sisällämme. Se energia, jota emme näe. Sulje silmäsi ja kuuntele tultasi--- energiaasi.

1993


Angelin tytöt julkaisivat jo toisen levynsä, Giitu (Kiitos). Mukaan liittyi myös kitaristi Alfred Häkkinen, ja niinpä neidot tekivät kappaleistaan kitara painoteiset sovitukset. Tuotanto oli jo suurimmaksi osaksi tyttöjen omaa. Kiertueiden määrä oli hiljalleen kasvanut ja erilaiset festivaalit (rock, pop, etno, uskonnolliset jne.) niin koto Suomessa kuin maailmallakin täyttivät tyttöjen kalenterit. Nämä olivat vuodet, jolloin kalenterissa oli 365 päivää, mutta keikkoja yli 370. Kappaleessa Ustitvuohta---kulkiessani ympäriinsä maailman katuja pitkin, ihmisten vilinässä, ystäväni. Kun tulen takaisin kotiin, tuttuun ympäristöön, sinä olet siellä, ystäväni. Et jätä minua, vaikka olenkin joskus kauan poissa. Sinä tiedät minun aina palaavan takaisin. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita, kuin minä---Sinä ystäväni olet korvaamaton.

KOULUKONSERTIT


Tytöt saivat mahdollisuuden esittää joikuja ja kertoa saamelaiskulttuurista Suomen lapsille kouluissa. Konserttikeskus Ry tarjoaa kouluille erilaisia esityksiä ja tytöt kuuluvat ns. keskuksen kaartiin. Koulukonsertteja Angeleilla on jo takana yli 700 ja positiivinen vastaanotto on aina yllättänyt niin tytöt kuin opettajatkin. Vaikka esiintymiset kouluissa ovat olleet omalla tavallaan raskaita, ovat ne samalla olleet tytöille todella antoisia.

1994


Angelin tytöt vierailivat Waltari yhtyeen levyllä So Fine, jossa tytöt joikasivat levyn nimikkokappaleessa. Angelin tytöt myös esiintyivät muutamilla Waltareiden keikoilla ulkomailla, sekä tekivät pienimuotoisen Lapin kiertueen yhdessä.

1995


Angelin tytöt julkaisivat kolmannen levynsä---Skeaikit (räkättää). Studion kliininen ympäristö haluttiin vaihtaa rennompaan ja kodikkaampaan ympäristöön. Levy äänitettiinkin tuottajan kotona ”mökissä”, Kausalassa. Keittiö toimi mikrofonien valtakuntana ja olohuoneessa ruuvattiin soundeja. Tämä levy vei tytöt Kimmo Kajaston mukaan tulon myötä uudenlaiselle polulle, joka johti sähköiseen maailmaan. Tämän levyn myötä tytöt jättivät hyvästit Mipu Musicille. Neidot tekivät taas yhteistyötä Waltareiden kanssa ja poikien levyyn Big Bang tehtiin Jänkhä joiku. Waltareiden kanssa käytiin myös yhteiskeikalla Roskilde festivaaleilla Tanskassa.Uuden levyn myötä tytöt sukelsivat erikoiseen, uuteen maailmaan ja kokeilevat rajojaan. Kaikki kappaleet ovat omia. Rohkeasti kokeillen tytöt ampuvat yhteistä energiaansa ilmaan. Seassa on kuitenkin muutamia perinteisiä joikuja, sillä tytöt eivät halua unohtaa, keitä he ovat ja mistä tulevat. Kappaleessa Gidda Beaivvas---tunturit lepäävät auringon alla rauhallisesti, kuunnellen tuulten tuomaa viestiä maailmalta. ”Olkaa rauhassa, nukkukaa”. Lammen rannalta löytyy vastasyntynyt vasa emonsa kanssa juomassa raikasta tunturivettä. Taivaalla lentää lintu. jossain kuuluu ääntä, luonnon ääntä. Kevät on tullut---katso kevään taivasta!

1996-1997


Tekivät yhteistyötä entisen KLF -yhtyeen kanssa. Ja -97 Angelin Tytöt (bändin nimi vaihtui lyhyesti Angeliksi, koska entisestä nimestä liikkui maailmalla monta erilaista versiota, joten Angelit halusivat yksinkertaisen ja selkeän nimen itselleen). Samoihin aikoihin Angelit pestautuivat uuteen levy-yhtiöön, Warneriin. Angelit olivat jo julkaisseet kokoelman kolmesta ensimmäisestä levystään (GIRLS OF ANGELI - THE NEW VOICE OF NORTH).

1999


Julkaisivat Mannu (kuu) levyn. Levy jatkoi sähköisen äänimaailman tunnelmassa ja melodiat ovat edelleen perinteisiä, vaikkakin kappaleet kuulostavat moderneilta. Gárkit kappaleesta tehtiin myös musiikkivideo. Albumilla luonto ja henkinen maailma olivat jälleen lähellä sielua ja sydäntä. Monen maan läpi kulkeminen synnytti kansainvälisen joikujen harmonian. Menninkäiset ja maahiset kyläilevät alituiseen levyllä ja tyttöjen maailmassa. Kappaleessa Cilli Geres---nainen tuo mukanaan tarinaa vanhasta. Jatkakaa perinnettä ja kuunnelkaa luonnon ja vanhempienne neuvoja. Nainen tulee
luoksesi kylään touhuten ja ympäröiden sinut tarinoihin. Kadoten yhtäkkiä takaisin menneisyyteen odottamaan taas unohdusta. Hän aina on valmis auttamaan muistamaan, kuka olet ja minne kuulut.

2000


Angelit päättivät hieman rauhoittua ja siirtyä hetkeksi syrjään. Eivät he ihan kokonaan jättäneet keikkailua, vaan tekivät ainoastaan firmakeikkoja kotimaassa, että ulkomailla. Vaikka heillä olikin 2002 20-vuotistaiteilija juhlavuosi, he eivät pitäneet mitään kiertuetta vaan jatkoivat hiljaiseloa. Ehkä he vain säätelivät jotain tulevaisuutta varten, mene ja tiedä?


ANGELIT SYNOPSIS


(Luovus-video)
Bombayn pölyisellä kujalla ilta-auringon hehkuvat säteet piirtävät punaisen hehkun valtavan ihmismassaan, joka liikkuu jokapäiväistä rataansa jonnekin. Massan mukana kulkee tummatukkainen nainen, hän katsahtaa olkansa yli ja ryhtyy kiristämään vauhtia, karkaa lähes liitäen. Nainen on kadonnut, mutta näyttäytyy ohikiitävän auton lavalla, jossa hänen rinnallaan on vaaleatukkainen nainen. Katsoja on naisten lumouksessa; on pakko seurata läpi maisemien, metsien. Maisemat alkavat muuttua yhä kotoisemmaksi, lennämme kohti Lappia. Meidät on lumottu. Naiset käyttäytyvät salaperäisesti, johdattaen meidät Lapin tunturissa olevalle lammelle, jonne ovat menossa uimaan, mutta kun katsoja ennättää paikalle, on lammella vain kaksi poroa!

Vuonna 2002 kesällä aloitettu "Reasons" -levytysprojekti on nyt valmis. Reasons johtaa kuulijansa pääosin duuriseen, hyväntuuliseen mutta kuitenkin Angeleiden tyyliseen mystiseen äänimaailmaan, dramatiikkaa ja intensiivisen hypnoottista tunnelmaa unohtamatta. Albumin tuottaja Kimmo Kajasto on jälleen onnistunut luomaan uudistuneen modernin äänikuvan, jossa Saamelainen kulttuuriperinne ja akustisilla soittimilla maustettu, sähköisen orkesterin eurooppalaisen elektroninen sointi, yhdistyvät rentouttavia mielikuvia luovaksi, vangitsevaksi kokonaisuudeksi. "Luovus" avaa ensimmäisenä singlenä Reasons-albumin positiivisuuden portit, karaktäärisimmin Reasons-albumin dramaattisinta ja progressivisinta tunnelmaa edustavat mm. kappaleet "Dongo Dat Ledjet" "Virtual Noaidi"-kappaleet. Albumia kuljettaa eteenpäin myös Angeleiden saamelainen lyyrinen lausunta, joka musiikilliseen kokonaisuuteen siroiteltuna kehystää Reasons-albumin hienoksi teokseksi.

2004


Tytöt päättivät lopettaa rauhoittumisen ja halaavat nyt takaisin keikkarintamalle. He ovat saaneet ”koulutuksen” ns tavallisesta elämästä ja ovat uusia ideoita täynnä. Kevät 2004  heillä on tarkoitus aloittaa keikat hissukseen ja kasaamalla uusia yllätyksiä musiikin ystäville. Mitään suuria konserttikiertueita he eivät uskalla luvata tälle vuodelle ja myöskään uutta levyä. Tytöillä on suunnitelmissa palata hieman takaisinpäin juurilleen musiikissa ja sanoituksissa. He ovatkin kasaamassa oikeata bändiä taakseen ja kokeilevatkin myös itselleen uutta tapaa konsertoida eli bändin kanssa kiertueelle. Monta muutakin yllätystä on tytöillä kehitteillä.

2005


Angelit ovat nyt tehneet nuoren bändinsä kanssa keikkoja niin yrityksien juhlissa, kuin julkisiakin keikkoja. Musiikki bändin kanssa on popimpi, nuorekkaampi ja muuntautumiskykyinen. Tytöt eivät ole kuitenkaan unohtaneet heidän juuriaan ja tekevät vielä myös kahdestaan tai muutaman muusikon kanssa perinteisempää Saamelaista musiikkia.
TULEVAA
Angelit viettävät TAAS hiljaiseloa… Mutta 2007 angelit viettävät 25-vuotis juhlavuotta ja se on toivottavasti yhtä juhlaa. Näin se vaan aika kuluu, mutta tytöt eivät ole kasvaneet yhtään pituutta =)
Angeleille on vaikea löytää paikkaa mihin he eivät sopisi esiintymään. Orkesterin kokoonpano muokataan aina sen mukaan millainen esiintymispaikka, yleisö tai mitä keikkatilaaja on ajatellut. Ohjelmisto voi olla erittäin perinteinen tai hyvinkin uudenlaista, jossa yhdistetään luontevasti eri tanssirytmit, joikaaminen, ja energinen esiintyminen. He ovat yhdistäneet konemusiikin joikuun, he ovat yhdistäneet live bändin taaksensa, he ovat kokeilleet hevijoikua, he ovat yhdistäneet joikunsa moneen musiikkiin ja moneen projektiin ja jatkavat aina tilaisuuden tullessa. Angelit jatkavat moni-ilmeistä musiikillisten rajojen tutkimista ja avartamista---”Euroopan intiaanien” perinteitä ammentaen ja sitä uudistaen, kunnioittaen juuriaan.